Foto van de Maand

Flirt onder de busbrug

Zwolle 26 mei 2018, Keolis Flirt 7306 uit Kampen onder de week daarvoor geplaatste busbrug (foto Kasper Haar).

Blauwe Flirt op Het Kamperlijntje

vrijdag, 02 juni 2017

aangepast op donderdag, 08 juni 2017
De Stentor

Na Woeste Willem, Blauwe Engel, Rode Duivel, Wadloper en Buffel breekt het tijdperk Blauwe Flirt aan op het Kamperlijntje (Zwolle-Kampen). Op dit traject rijden vanaf begin december 2017 nieuwe, elektrische treinen (foto Vincent Wever).

Stralend blauw is 'ie, de allereerste trein van Syntus, bedoeld voor de diensten tussen Zwolle en Kampen en Zwolle en Enschede. Vanaf december moet hij gaan rijden. De nieuwe elektrische treinen, 16 in totaal, worden gebouwd door de Zwitserse treinenfabrikant Stadler.

FLIRT
Het eerste exemplaar werd op 1 juni 2017 gepresenteerd bij de fabriek van Stadler in Erlen. De stellen van het type FLIRT worden drie of vier rijtuigen lang en zijn van alle moderne gemakken voorzien: wifi, stopcontacten en usb-aansluitingen om je telefoon op te laden en een rolstoeltoegankelijk toilet. Ze vervangen de oude dieseltreinen, type DM’90 ook wel Buffel genoemd, waarmee NS nu nog op het traject rijdt.

Een hele verbetering, zo lijkt het. De dieselstellen van NS uit de jaren 90 zijn gedateerd en kennen een hoge instap. Wifi, airco en informatieschermen ontbreken en de treinen trekken langzaam op. Dat is met de nieuwe treinen wel anders. De FLIRT heeft zich de afgelopen jaren in verschillende landen al ruimschoots bewezen, zo laat Stadler weten. Ook in Nederland zijn de treinen al te vinden bij NS en Arriva in Limburg.

Keolis
Syntus-directeur Cees Anker is zichtbaar in zijn nopjes. "We hebben de tweede klas zoveel mogelijk op de eerste klas proberen te laten lijken." Dat is in ieder geval gelukt. Want het is moeilijk de afdelingen uit elkaar te houden. Wat ook opvalt zijn de glazen deuren en tussenpanelen. Die zorgen voor een zicht door praktisch de hele trein. Wat nog verandert, is het uiterlijk. De treinen worden nog versierd met silhouetten van de Overijsselse steden en de naam Syntus wordt vervangen door die van het moederbedrijf Keolis.

Begin juni arriveert het eerste treinstel in Nederland en vanaf half juni wordt er proef gereden o.a. op de Hanzelijn, zodat dit treinstel dan voor de eerste keer in Kampen komt, maar dan wel op NS-Station Kampen Zuid.

Digitale Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan nu aan voor de NIEUWSBRIEF.

Recent gewijzigde artikelen

Keolis Flirt-3

De Buffel

Kamperlijntje: het kan nét (niet)

Kasper Haar

Grote kenner van de geschiedenis van het Kamperlijntje is de in Kampen woonachtige Kasper Haar.


 Lees hier verder...

HanzelijnHome

Hanzelijn

Op donderdag 6 december 2012 werd de Hanzelijn door Koningin Beatrix geopend en daarmee ook station Kampen Zuid.


Lees hier verder...

GAKklein

Stadsarchief Kampen

Initiator van de vernieuwde website van Het Kamperlijntje is het Stadsarchief Kampen.


 Lees hier verder...