Gemeente eist doorstart

De Stentor

KAMPEN - Het Kamper gemeentebestuur heeft sinds de afgelopen weken een 'hotline' met de provincie Overijssel. Met als hot item: het Kamperlijntje.

Beide overheden is er alles aan gelegen om de trein tussen Kampen en Zwolle ook na 31 december 2012 te laten rijden. Het is nu aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu, aldus wethouder Pieter Treep. "Wij zijn het erover eens, maar de minister moet toestemming geven voor de verlenging." 


Medio februari strandde de tweede provinciale poging tot aanbesteding van de omvorming naar tram van het spoorlijntje tussen Kampen en Zwolle. Er waren twee inschrijvers, maar Alstom wilde enkel de tramstellen leveren en Arriva kwam met eigen voorwaarden waardoor gunning juridisch niet mogelijk was. Probleem is dat het Kamperlijntje officieel na 31 december niet meer bestaat. De treinverbinding is ook niet meer opgenomen in het spoorboekje van de NS voor volgend jaar. Wie uitstapt bij 'Station Kampen', stapt uit bij het nieuwe station aan de andere kant van de stad, bij de N50. En niet aan de IJsselmuider kant, bij de stadsbrug. De ombouw van spoor- naar tramlijn zou sowieso een kleine twee jaar gaan duren. Om de periode tussen het wegvallen van de huidige treinverbinding tot aan het moment dat de nieuwe tramlijn rijdt te overbruggen, zouden bussen worden ingezet. Maar die bussen gaan niet rijden zolang niet zeker is of de vertramming doorgaat, aldus wethouder Treep. 


Diverse raadsfracties hadden de wethouder bezorgde vragen gesteld over de kwestie en ervoor gepleit te zorgen dat de huidige trein in ieder geval blijft rijden. 

Op welke termijn kan hij niet zeggen, maar Treep acht de kans groot dat de minister haar fiat geeft. "Ik ga ervan uit dat daar mensen zitten met een gezond verstand. En anders ga ik persoonlijk naar Den Haag toe", zo beloofde hij.

  • Geplaatst op: zondag, 05 januari 2014
  • Bijgewerkt op: zaterdag, 22 augustus 2015

Kasper Haar

Grote kenner van de geschiedenis van het Kamperlijntje is de in Kampen woonachtige Kasper Haar.


 Lees hier verder...

HanzelijnHome

Hanzelijn

Op donderdag 6 december 2012 werd de Hanzelijn door Koningin Beatrix geopend en daarmee ook station Kampen Zuid.


Lees hier verder...

GAKklein

Stadsarchief Kampen

Initiator van de vernieuwde website van Het Kamperlijntje is het Stadsarchief Kampen.


 Lees hier verder...