Kamperlijn: trein nog het beste

De Stentor

ZWOLLE/KAMPEN - Op een bus tussen Zwolle en Kampen zal de provincie zeker verlies gaan lijden, maar als de dieseltreinverbinding wordt omgebouwd tot een elektrische trein, die viermaal per uur rijdt, en zes stops maakt, dan ligt er zelfs een klein winstje in het verschiet bij de jaarlijkse exploitatie van het Kamperlijntje.

Dat blijkt uit de nota over de toekomst van de spoorverbinding, die na maanden van studie is toegestuurd aan de statenleden en de gemeenteraden in Zwolle en Kampen. De rapportmakers spreken geen aanbeveling of een voorkeur uit, maar het is zonneklaar dat een trein de beste papieren heeft. De provincie had aanvankelijk de ambitie om een snelle tram te laten rijden tussen de beide steden. Totdat bleek dat de provincie ook de tramstellen moest kopen, omdat 'de markt' er niet in wilde stappen. De investering dreigde tot 58 miljoen op te kunnen lopen. Maar zelfs met voorfinanciering van de trams reageerde alleen Arriva op de vergunning voor het vervoer op het Kamperlijntje en die kon dat bij lange na niet doen voor de prijs die Overijssel voor ogen had.

Al voor het begin van de studie werd de tram alvast geschrapt: te duur. Bleven over: de trein en de bus. Als het Kamperlijntje van diesel naar elektrisch wordt omgebouwd, liggen de exploitatiekosten al meteen tien procent lager, zeggen de onderzoekers. De tram zou 11,6 miljoen per jaar hebben gekost, een omgebouwde trein met zes stations is voor 10,8 miljoen te exploiteren. Het idee om bussen te laten rijden op het tracé van het Kamperlijntje kost naar verwachting elf miljoen en met de variant om de trein op te doeken en bussen via de gewone weg tussen Zwolle en Kampen te laten rijden is 11,5 miljoen gemoeid. Omdat verwacht wordt dat het reizigersaantal dan snel zal dalen, wordt de trein in opbrengst op termijn winnaar. Bij de twee treinvarianten kan de provincie tussen de acht ton en de 1,4 miljoen per jaar euro in de zak houden.

  • Geplaatst op: zondag, 05 januari 2014
  • Bijgewerkt op: zaterdag, 22 augustus 2015

Kasper Haar

Grote kenner van de geschiedenis van het Kamperlijntje is de in Kampen woonachtige Kasper Haar.


 Lees hier verder...

HanzelijnHome

Hanzelijn

Op donderdag 6 december 2012 werd de Hanzelijn door Koningin Beatrix geopend en daarmee ook station Kampen Zuid.


Lees hier verder...

GAKklein

Stadsarchief Kampen

Initiator van de vernieuwde website van Het Kamperlijntje is het Stadsarchief Kampen.


 Lees hier verder...