Station Zwolle Stadshagen wordt uiterlijk december 2019 geopend … of toch niet

woensdag, 23 januari 2019

aangepast op woensdag, 23 januari 2019
door Kasper Haar

Na de zomer van 2018 zijn alle partijen, te weten Provincie Overijssel, ProRail, gemeentes Zwolle en Kampen weer met elkaar in bespreking gegaan om een oplossing te vinden voor het kunnen openen van station Zwolle Stadshagen. Het resulteerde in een persconferentie op 21 december 2018 waarin enigszins triomfantelijk meegedeeld werd dat station Zwolle Stadshagen in december 2019 of zo mogelijk eerder geopend kan worden.

Hiervoor zijn een paar oplossingen bedacht zoals het verlengen van het perron bij Zwolle Stadshagen, zodat de machinist meer speling heeft en het verhogen van de energievoorziening zodat er (nog) sneller opgetrokken kan worden. De tijdelijk getuide masten worden verstevigd, maar aan het spoor zelf worden geen extra werkzaamheden uitgevoerd. Keolis blijft met één machinist rijden en moet zo spoedig mogelijk een dienstregeling ontwerpen en deze ter beoordeling voorleggen aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) of aan alle voorwaarden wordt voldaan om de dienstregeling veilig en betrouwbaar uit te kunnen voeren.
De maximale toegestane snelheid op de spoorlijn blijft definitief 100 km/h en bij deze snelheid is er geen tijdwinst mogelijk. De vraag blijft of het wisselen van cabine in Zwolle en in Kampen plus tweemaal stoppen bij Zwolle Stadshagen binnen tien minuten mogelijk is. Een minuut vertraging valt al niet meer in te halen. Mogelijk wordt ook nog de snelheid tussen station Zwolle en Stadshagen verhoogd als dit tijdwinst oplevert.

Kosten
Bij elkaar kosten alle maatregelen een paar miljoen, te verdelen door alle betrokken partijen. Dit terwijl de tijdswinst nog geen 1 minuut oplevert. Doordat de trein eerder uit Zwolle vertrekt en later aankomt zullen aansluitingen in Zwolle niet altijd mogelijk zijn, wat niet gunstig is voor de doorgaande reiziger. Politiek Kampen ziet inmiddels ook in dat één en ander ongunstig kan uitvallen voor de reizigers uit en naar Kampen. Wethouder Albert Holtland kondigde op 20 januari 2019 al aan dat als teveel Kampenaren hun aansluiting in Zwolle missen, een stop bij station Zwolle Stadhagen niet mogelijk is en dat het station geschrapt zal worden. De soap gaat nog steeds door.

Kasper Haar

Grote kenner van de geschiedenis van het Kamperlijntje is de in Kampen woonachtige Kasper Haar.


 Lees hier verder...

HanzelijnHome

Hanzelijn

Op donderdag 6 december 2012 werd de Hanzelijn door Koningin Beatrix geopend en daarmee ook station Kampen Zuid.


Lees hier verder...

GAKklein

Stadsarchief Kampen

Initiator van de vernieuwde website van Het Kamperlijntje is het Stadsarchief Kampen.


 Lees hier verder...