Zorg om toekomst 147-jarig Kamperlijntje

De Stentor

Vertramming, de bus of gewoon weer het treintje? Niet alleen de provincie en de gemeente Kampen zijn bezorgd over de toekomst van het Kamperlijntje.

Ook de Historische Vereniging voor de IJsseldelta Jan van Arkel verdiept zich in de spoorverbinding tussen Kampen en Zwolle. Woensdagavond 9 mei is een inloopavond waar verleden, heden en toekomst van het boemeltje centraal staan. Van half acht tot tien uur staan de deuren aan de Vloeddijk, ingang Molenstraat, open.

De spoorverbinding met het westen van het land kent een lange en bewogen geschiedenis. Precies 147 jaar geleden (op 10 mei 1865) werd het traject, toen nog een directe verbinding met Zwolle, Amersfoort en Utrecht geopend, mede dankzij een vorstelijke gift van de gemeente Kampen. Saillant detail: op het station is nog de afstand te lezen. Ter hoogte van de stationshal staan op de muur de cijfers 100.192. Dat was in spoorkilometers precies de afstand tussen Kampen en Utrecht.

Kampen voelde zich in die tijd sterk geisoleerd en dacht door deze spoorverbinding een overslagplaats te worden tussen de per schip aangevoerde goederen uit de Zuiderzee en verder transport richting Twente en Duitsland. Toen dit uiteindelijk tegenviel, werden andere lijntjes aangelegd: naar Hattem (vanaf Kampen Zuid, vlakbij het voormalige ziekenhuis, de stootblokken stonden op de plek waar nu de speeltuin is) en een tramlijn richting Wezep en Elburg (ook vanaf Kampen Zuid). Laatstgenoemde werd vooral gebruikt voor militairen die gingen oefenen in de bossen rond Wezep.

De tramlijntjes was geen lang leven beschoren. Begin dertiger jaren zijn ze alweer opgeheven. Het lijntje tussen Kampen en Zwolle bestaat nog steeds en is in die jaren onderwerp geweest van tal van boeken en liedjes. Zoals het vermakelijke boekje 965 kilometer van Maarten Mets en het lied van Jules de Corte 'Van Zwolle naar Kampen'. Tijdens de inloop is ook amateur-historicus Kasper Haar aanwezig, kenner van het Kamperlijntje - van de tussengelegen stations zoals Mastenbroek en Veerallee tot aan alle bielsen tussen Kampen en Zwolle. De vereniging houdt zich ook aanbevolen voor beeldmateriaal van het Kamperlijntje.


www.hvjanvanarkel.nl www.hetkamperlijntje.nl

  • Geplaatst op: zondag, 05 januari 2014
  • Bijgewerkt op: zaterdag, 22 augustus 2015

Kasper Haar

Grote kenner van de geschiedenis van het Kamperlijntje is de in Kampen woonachtige Kasper Haar.


 Lees hier verder...

HanzelijnHome

Hanzelijn

Op donderdag 6 december 2012 werd de Hanzelijn door Koningin Beatrix geopend en daarmee ook station Kampen Zuid.


Lees hier verder...

GAKklein

Stadsarchief Kampen

Initiator van de vernieuwde website van Het Kamperlijntje is het Stadsarchief Kampen.


 Lees hier verder...