Foto van de Maand

DDM-1 op de hanzelijn

Kampen 15 december 2019, voor het eerst en tevens voor het laatst een DDM-1 op de Hanzelijn, de 7208 met locomotief 1768 als afscheidstrein passeert station Kampen Zuid (foto Kasper Haar).

Stop station Zwolle Stadshagen secondenwerk

Op 3 oktober werd door de Provincie Overijssel een persbericht gepubliceerd waarin werd meegedeeld dat vanaf 15 december 2019 station Zwolle Stadhagen definitief in de dienstregeling wordt opgenomen. Tussen 2 tot en met 14 juni 2019 is een proef gehouden en de resultaten waren zodanig, dat de Provincie Overijssel na overleg met Keolis Nederland, ProRail en de gemeenten Zwolle en Kampen hiertoe besloten heeft. Het blijft echter een dienstregeling op de seconde af.

Er is een aantal maatregelen genomen om een stop mogelijk te maken. Bij station Zwolle Stadshagen wordt het perron verlengd zodat de machinisten meer speling hebben om de trein te laten stoppen. Daarnaast is de ATB bij Veerallee inmiddels aangepast zodat de trein eerder sneller kan optrekken. Ook worden de camera’s buiten op de treinen aangepast zodat met name in Zwolle, waar de trein in een bocht staat, de machinist kan controleren of er nog in- of uitstappende reizigers zijn en hij hiervoor niet de trein uit hoeft te gaan. Ook wordt de welkomstgroet en het aankomstbericht geautomatiseerd. Bij het splitsen en combineren van treinen wordt extra personeel ingezet en voert Keolis maatregelen door met onder ander de mogelijkheid om naast perron 12 ook het naastgelegen perron 13 te gebruiken. De machinisten worden na vier ritten gewisseld. Bij IJsselmuiden zijn inmiddels de in 2017 verzwaarde en gestutte halve masten vervangen door hele masten.

Dienstregeling
De belangrijkste maatregel is het aanpassen van de dienstregeling. In Kampen wordt de ‘keertijd’ met een minuut verlengd tot vier minuten, terwijl in Zwolle deze met drie minuten wordt verkort. De trein arriveert 1 minuut later in Zwolle en vertrekt 2 minuten eerder dan nu het geval is. Het resultaat hiervan is dat een overstap in Zwolle naar Amsterdam moeilijk haalbaar is, slecht vier minuten naar perron 3. Hoewel de gemeente Kampen in eerste instantie hiertegen protesteerde, wordt deze korte overstap wel gehandhaafd aangezien deze overstap niet haalbaar is tegen maatschappelijk verantwoorde kosten.

Vertrekprocedure
Ook de vertrekprocedure wordt aangepast. Nu begint de vertrekprocedure stipt op de hele minuut, maar dat wordt straks een paar seconden eerder zodat de trein stipt op de hele minuut vertrekt. Al met al leveren al deze aanpassingen slechts seconden op, zodat de kans op vertraging groter wordt. Waar nu Het Kamperlijntje één van de stiptste spoorlijnen in Nederland is, is de kans groot dat deze naar de middenmoot verdwijnt. Theoretisch gezien is er voor een stop bij Stadshagen slechts 1 minuut en enkele seconden beschikbaar. Bij een vertraging van meer dan 7 minuten valt een trein uit.  De reizigers uit en naar Kampen zijn in feite de dupe van de opening van Zwolle Stadshagen, ze moeten in Zwolle meer haasten om aansluitingen te kunnen halen. Per slot van rekening ligt het perron van Het Kamperlijntje het verst gelegen van de overige perrons en het busstation.

De praktijk zal straks moeten uitwijzen of de stop in Stadshagen betrouwbaar is of voor problemen en vertragingen zorgt. Voor scholieren naar Deltion pakt het wel voordeliger uit. Zij kunnen straks overstappen op een rechtstreekse lijnbus, waardoor hun reistijd behoorlijk verkort ten opzichte van de huidige situatie waarbij men bij station Zwolle moet overstappen.

  • Geplaatst op: woensdag, 30 oktober 2019
  • Bijgewerkt op: woensdag, 30 oktober 2019

Digitale Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan nu aan voor de NIEUWSBRIEF.

Recent gewijzigde artikelen

Glossy Het Kamperlijntje

DDM-1 op de hanzelijn

In de kerstsfeer

Kasper Haar

Grote kenner van de geschiedenis van het Kamperlijntje is de in Kampen woonachtige Kasper Haar.


 Lees hier verder...

HanzelijnHome

Hanzelijn

Op donderdag 6 december 2012 werd de Hanzelijn door Koningin Beatrix geopend en daarmee ook station Kampen Zuid.


Lees hier verder...

GAKklein

Stadsarchief Kampen

Initiator van de vernieuwde website van Het Kamperlijntje is het Stadsarchief Kampen.


 Lees hier verder...