BAM Rail verbouwt Kamperlijntje

De elektrificatie (200 masten), spoorvernieuwing (ballast, dwarsliggers/bielzen en spoorstaven) en de bouw van station Zwolle Stadshagen is voorlopig gegund aan BAM Rail, de overige inschrijvers kunnen tot begin juli nog bezwaar indienen. De werkzaamheden zullen heel 2017 in beslag nemen.

Tussen 5 juni en 28 augustus 2017 rijden bussen tussen de stations Kampen en Zwolle. Dat houdt in dat de dieseltreinen tot de ingang winterdienstregeling 2017 blijven rijden aangezien Syntus pas vanaf die datum met de nieuwe elektrische Flirt 3 treinen gaat rijden. In de tweede helft van 2017 worden er testritten uitgevoerd. De rijsnelheid wordt verhoogd van 100 naar 140 km/h om zo de bestaande dienstregeling te kunnen handhaven. De oude, niet meer gebruikte rangeersporen in Kampen verdwijnen en het perron van station Kampen wordt langer en breder en er wordt een zogeheten spoorplein aangelegd met bankjes met uitzicht op de IJssel en Hanzestad Kampen.

Het nieuwe station Zwolle Stadshagen komt ter hoogte van de Belvédèrelaan en krijgt een onderdoorgang voor voetgangers, fietsers en autoverkeer als extra ontsluiting voor de wijk Stadshagen. Voor de stroomvoorziening van 1500 Volt worden twee technische ruimtes gebouwd. Met de elektrificatie van het Kamperlijntje bespaart de provincie op de exploitatiekosten (aanschaf-, onderhoud- en brandstofkosten). Daarnaast verbetert de luchtkwaliteit in het gebied tussen Zwolle en Kampen. Ook zijn elektrische treinen stiller en sneller. De elektrificatie is een gezamenlijk project van de Provincie Overijssel, de gemeenten Zwolle en Kampen en ProRail.

  • Geplaatst op: zaterdag, 18 juni 2016
  • Bijgewerkt op: donderdag, 14 juli 2016

Kasper Haar

Grote kenner van de geschiedenis van het Kamperlijntje is de in Kampen woonachtige Kasper Haar.


 Lees hier verder...

HanzelijnHome

Hanzelijn

Op donderdag 6 december 2012 werd de Hanzelijn door Koningin Beatrix geopend en daarmee ook station Kampen Zuid.


Lees hier verder...

GAKklein

Stadsarchief Kampen

Initiator van de vernieuwde website van Het Kamperlijntje is het Stadsarchief Kampen.


 Lees hier verder...