IJsseldelta Informatiecentrum: Stadsarchief Kampen

1. Gemeentearchief Kampen (GAK)

1. Gemeentearchief Kampen (GAK)

2. Kampen aan de IJssel (GAK)

2. Kampen aan de IJssel (GAK)

3. Historische kaart van  de Nederlandse kust (GAK)

3. Historische kaart van de Nederlandse kust (GAK)

4. De Koornmarkt omstreeks 1900 tijdens een marktdag, op de achtergrond de St. Nicolaas- of Bovenkerk (GAK)

4. De Koornmarkt omstreeks 1900 tijdens een marktdag, op de achtergrond de St. Nicolaas- of Bovenkerk (GAK)

5. De Koornmarkt met de witte Koornmarktspoort en aan de rechterzijde de Hoofdcursus, een gebouw dat vele jaren onderdak heeft geboden aan militaire opleidingen (GAK)

5. De Koornmarkt met de witte Koornmarktspoort en aan de rechterzijde de Hoofdcursus, een gebouw dat vele jaren onderdak heeft geboden aan militaire opleidingen (GAK)

6. Koggeschip (GAK)

6. Koggeschip (GAK)

7. Gedeputeerde Gerrit Jan Kok en wethouder Janita Tabak lanceren nieuwe website 31 mei 2013 (foto Wilfred Hamelink)

7. Gedeputeerde Gerrit Jan Kok en wethouder Janita Tabak lanceren nieuwe website 31 mei 2013 (foto Wilfred Hamelink)

8. Kampen 5 juni 2014, symbolisch afscheid van de Molenstraat en op weg met de Veerman van  Kampen naar het nieuwe  Stadsarchief in de Stadskazerne in 2015 (foto Freddy Schinkel)

8. Kampen 5 juni 2014, symbolisch afscheid van de Molenstraat en op weg met de Veerman van Kampen naar het nieuwe Stadsarchief in de Stadskazerne in 2015 (foto Freddy Schinkel)

Samen met het Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle ontwikkelde het Stadsarchief Kampen in 2008 de website over de historie van de spoorlijn Kampen Zwolle. De website heeft in 2009 een eervolle vermelding gekregen tijdens De Archieven.nl Prijs 2008 in het Utrechts Archief. HetKamperlijntje.nl kreeg een eervolle vermelding vanwege de unieke opzet, humoristische invulling van de verschillende thema's en de tot de verbeelding sprekende animaties.

Initiator van de vernieuwde website van het Kamperlijntje is het Stadsarchief (voorheen Gemeentearchief) Kampen. Met de komst van de Hanzelijn in december 2012 willen wij een compleet beeld geven van de geschiedenis van alle Kamper spoorlijnen vanaf 1865 tot heden.

Diverse informatie is tussen 2008 en heden door Kasper Haar, kenner bij uitstek, verzameld en toegevoegd aan deze vernieuwde website. Alles over de historie, het materieel, het personeel en de stations van deze markante spoorlijn zijn te raadplegen. Vanaf de eerste plannen in 1845 tot de aanleg, de oorlogen en het heden. Met een uitgebreid archief vol specificaties, verhalen, legendes en historisch fotomateriaal toont de website 'hetkamperlijntje.nl' de geschiedenis van deze spoorlijn in al zijn facetten.

Stadsarchief Kampen

Het Stadsarchief Kampen is het historisch informatiecentrum voor Kampen en omgeving. Het archief bewaart een kleine 400 archieven met een omvang van  2,5 km. Het betreft archieven van de gemeente Kampen en de omliggende kernen Grafhorst, 's-Heerenbroek, Kamperveen IJsselmuiden, Wilsum en Zalk.

Ook de archieven van de voormalige gemeente Schokland zijn ondergebracht in het Stadsarchief Kampen. Daarnaast worden er rechterlijke archieven en archieven van waterschappen en polders bewaard. Naast deze overheidsarchieven zijn er ook veel particuliere archieven in het Stadsarchief Kampen. De kerkarchieven nemen daaronder een belangrijke plaats in. Maar er zijn ook archieven van sportverenigingen en fabrieken zoals de sigarenindustrie, Kanis & Gunnink en Berk. Het beschikt daarnaast over een uitgebreide Bibliotheek (10.000 stuks) met, onder meer, boeken over Kampen en omgeving, en de geschiedenis van Overijssel.

Het archief bezit ook een topografisch-historische atlas (20.000 stuks totaal) met foto's en kaarten, prenten en tekeningen, videobanden, grammofoonplaten, kranten (oudste uit 1836) en meer. Kortom de hele neerslag van het maatschappelijk leven is in het Stadsarchief Kampen te vinden.

Archief stad Kampen

Vooral de geschiedenis van het archief van de Stad Kampen is bijzonder. De charterverzameling, waarvan het oudste stuk de oorkonde van de Deense koning Abel uit 1251, is nagenoeg compleet. Pas in 1830 is deze verloren gewaande collectie teruggevonden in de Schepentoren van het Oude Raadhuis. In 1842 werd mr. Johan Christiaan Bijsterbos benoemd als gemeentearchivaris. Daarmee was Kampen de derde gemeente in Nederland die tot benoeming van een dergelijke functionaris overging. In 1830 had Leeuwarden een archivaris benoemd en in 1841 was 's-Hertogenbosch daartoe overgegaan. Tot op de dag van vandaag heeft Kampen een gemeentearchivaris. Nu, 170 jaar na de benoeming van Bijsterbos, is Margreet Vink-Bos de gemeentearchivaris.

U kunt bij het Stadsarchief Kampen terecht voor genealogisch onderzoek (stamboomonderzoek), onderzoek naar de lokale geschiedenis, en voor lessen & projecten voor zowel het basis- als  voorgezet onderwijs.

  • Geplaatst op: maandag, 13 februari 2012
  • Bijgewerkt op: donderdag, 25 februari 2021

Digitale Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan nu aan voor de NIEUWSBRIEF.
captcha 

Recent gewijzigde artikelen

Onhebbelijke reizigers

Ergernis op het Kamperlijntje

Aan de slag met omgeving station

Kasper Haar

Grote kenner van de geschiedenis van het Kamperlijntje is de in Kampen woonachtige Kasper Haar.


 Lees hier verder...

HanzelijnHome

Hanzelijn

Op donderdag 6 december 2012 werd de Hanzelijn door Koningin Beatrix geopend en daarmee ook station Kampen Zuid.


Lees hier verder...

GAKklein

Stadsarchief Kampen

Initiator van de vernieuwde website van Het Kamperlijntje is het Stadsarchief Kampen.


 Lees hier verder...