Definitieve opening station Zwolle Stadshagen

1a. Zwolle Stadshagen 16 december 2019, opening station Zwolle Stadshagen (Kasper Haar)

1a. Zwolle Stadshagen 16 december 2019, opening station Zwolle Stadshagen (Kasper Haar)

Zwolle Stadshagen 16 december 2019, opening station Zwolle Stadshagen (Kasper Haar)

Zwolle Stadshagen 16 december 2019, opening station Zwolle Stadshagen (Kasper Haar)

Zwolle Stadshagen 16 december 2019, opening station Zwolle Stadshagen met koffie en koekjes (Kasper Haar)

Zwolle Stadshagen 16 december 2019, opening station Zwolle Stadshagen met koffie en koekjes (Kasper Haar)

Op 15 december is eindelijk station Zwolle Stadshagen aan het Kamperlijntje geopend, twee jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was. Om te kunnen stoppen bij Zwolle Stadshagen zijn een aantal maatregelen genomen en aanpassingen gemaakt. In juni jl. is al een proef gehouden.

In Zwolle is de wachttijd van  zeven naar vier minuten teruggebracht. Voor een stop bij Stadshagen is slechts één minuut beschikbaar waarvan slechts 20 seconden voor het in- en uitstappen. Het zal duidelijk zijn dat dit een uiterst krappe dienstregeling is en het gevaar van vertragingen ligt op de loer. Hiervoor zijn extra maatregelen genomen zoals de verlenging van het perron in Stadshagen zodat de machinist meer speling heeft om te stoppen. De energievoorziening is versterkt waardoor de trein sneller kan optrekken. De vertrekprocedure is aangepast zodat de trein op de seconde af vertrekt. Voor vertragingen is eventueel ook perron 13 beschikbaar, zodat zo nodig een extra treinstel met een andere machinist meteen kan vertrekken zodra de vertraagde trein binnen is of kan opstarten zodra de binnengekomen machinist heeft afgesloten.

Bij  zeven minuten vertraging valt de trein uit. Voor de reizigers uit en naar Kampen valt de latere aankomst- en eerdere vertrektijd in Zwolle ongunstig uit vanwege de krappere overstaptijden. De aansluiting naar Lelystad/Amsterdam is niet of nauwelijks meer haalbaar. Voor scholieren uit de richting Kampen naar de Deltion Campus valt het wel gunstig uit. Tussen 7.41 en 9.41 uur rijdt een speciale buslijn 10 rechtstreeks naar de Campus, waardoor ze ca. 10 minuten eerder op school zijn.

Of de nieuwe dienstregeling met een stop bij Zwolle Stadshagen bevalt, zal de praktijk moeten uitwijzen. Alle betrokken partijen -Provincie Overijssel, de gemeentes Zwolle en Kampen, ProRail en Keolis- zijn positief over het kunnen openen van Zwolle Stadshagen. Op maandag 16 december werden de reizigers op station Zwolle Stadshagen verwelkomd en getrakteerd op koffie met een koekje. Tijdens Kerst in Oud Kampen op 21 en 22 december maakten veel reizigers vanuit Stadshagen gebruik van de in kerstsfeer uitgevoerde trein richting Kampen.

  • Geplaatst op: vrijdag, 10 januari 2020
  • Bijgewerkt op: dinsdag, 18 februari 2020

Kasper Haar

Grote kenner van de geschiedenis van het Kamperlijntje is de in Kampen woonachtige Kasper Haar.


 Lees hier verder...

HanzelijnHome

Hanzelijn

Op donderdag 6 december 2012 werd de Hanzelijn door Koningin Beatrix geopend en daarmee ook station Kampen Zuid.


Lees hier verder...

GAKklein

Stadsarchief Kampen

Initiator van de vernieuwde website van Het Kamperlijntje is het Stadsarchief Kampen.


 Lees hier verder...