Verslag ‘150 jaar Kamperlijntje’ op 23 mei 2015

Op 23 mei jl. was de viering van 150 jaar Kamperlijntje gecombineerd met de IJsseldeltadag. De genodigden werden om 9.45 uur ontvangen met koffie/thee met daarbij een speciaal Petit Fourtje waarop een foto te zien was die ook op de cover van de glossy is afgebeeld.

Wethouder Veldhoen opende de dag om 10.00 uur en stelde vragen aan de speciale gasten zoals Gedeputeerde Eddy van Hijum, NS Directeur Noord-Oost Ineke van Gent, wethouder Filip van As en namens IJsseldelta Henk Altena. Gesproken werd o.a. over de goede bezetting en klanttevredenheid op het Kamperlijntje en uiteraard over de komende elektrificatie met de nieuwe halte Zwolle Stadshagen in 2017.

Gedicht
Hierna las voorleeskampioen Chris Holtland het gedicht Perron Twee voor, speciaal door Provinciedichter Heleen Bosma voor dit jubileum gedicht. Vervolgens ging het hele gezelschap naar het perron waar dit gedicht werd onthuld. Hierna ging iedereen naar het stationsplein voor het beluisteren van de Spoorgalop uit 1865, destijds gecomponeerd voor de opening van het Kamperlijntje, nu gespeeld door het Stedelijke Orkest. Een luid applaus klonk op na het luisteren naar dit fraaie muziekstuk. Kasper Haar bood vervolgens zijn speciaal voor dit jubileum samengestelde glossy aan o.a. aan Gedeputeerde Eddy van Hijum, NS-directeur Ineke van Gent en B & W van Kampen en wethouder Filip van As van Zwolle. Tenslotte werd de IJsseldeltadag geopend door wethouder Veldhoen.

Glossy
Belangstellenden konden gratis met historische bussen naar de diverse locaties in de polder Mastenbroek waaronder het stoomgemaal D’olde mesiene en verder naar diverse agrarische bedrijven, indien niet met de bus bereikbaar dan verder vervoer per trekschuit, huifkar of fiets. In het station zelf was een grote modelspoorbaan te bewonderen, informatie over de nieuwe spoorlijn 2017 waaronder een animatiefilm, langs de wanden een expositie van allerlei foto’s van het Kamperlijntje van vroeger en nu. Ook de Vrienden van de het Bolwerk Buitenwacht waren aanwezig voor informatie over de plannen met het stationsgebouw en stationsomgeving. Er was ook ‘arrestatie’ in het station, uitgevoerd door mensen van Musical/Theaterschool Ventura. Maarten Metz bekend van het boekje ‘Ode aan de forens, 926 km tussen Zwolle en Kampen’, las voor uit dit boekje in de trein gedurende een aantal slagen tussen Kampen en Zwolle. Uiteraard werd de glossy verkocht en hiervoor was zoveel animo dat de hele oplage binnen 1 dag was uitverkocht, een herdruk volgt.

Buiten het stationsgebouw was horeca aanwezig, voor de kinderen het springkussen Thomas de Trein en er was muziek o.a. door een koor. Bezoekers konden vanuit de binnenstad van Kampen vervoerd worden naar het station en terug met het treintje Bello. Op de vrijdagavond ervoor had de stadsomroeper de mensen in de binnenstad van Kampen al op de hoogte gebracht van alle activiteiten op 23 mei. Voor de kinderen was een speciaal educatief werkje samengesteld en een kleurplaat die ze konden inleveren. Het was in het algemeen goed weer, eerst wat miezerig, later droog en zonnig, wel wat aan de frisse kant.

  • Geplaatst op: donderdag, 27 augustus 2015
  • Bijgewerkt op: donderdag, 27 augustus 2015

Kasper Haar

Grote kenner van de geschiedenis van het Kamperlijntje is de in Kampen woonachtige Kasper Haar.


 Lees hier verder...

HanzelijnHome

Hanzelijn

Op donderdag 6 december 2012 werd de Hanzelijn door Koningin Beatrix geopend en daarmee ook station Kampen Zuid.


Lees hier verder...

GAKklein

Stadsarchief Kampen

Initiator van de vernieuwde website van Het Kamperlijntje is het Stadsarchief Kampen.


 Lees hier verder...