Conflicten en mishandeling boa’s in Keolis-trein Zwolle - Kampen

Drie medewerkers van vervoerder Keolis werden op donderdagavond 13 mei op het station van Zwolle Stadshagen mishandeld. Aanleiding voor de mishandeling was een conflict dat ontstond nadat boa's een passagier aanspraken op het niet naleven van de coronaregels.

De drie boa’s van Keolis hadden kort voor de mishandeling een passagier in de trein aangesproken op het niet naleven van de coronaregels. Welke regels werden geschonden is nog niet duidelijk. Wel staat vast de passagier deel uitmaakte van een groep jongeren die in Zwolle in de trein is gestapt. 

Kort nadat de boa’s de passagier aanspraken stapte de groep in Stadshagen uit. De trein reed verder naar Kampen en de jongeren bleven op het station staan. Toen de trein vanuit Kampen weer terug was op station Stadshagen ontstond buiten een heftige confrontatie, waarbij de groep zich tegen de boa’s keerde. Daarbij zijn rake klappen uitgedeeld en raakten de boa’s lichtgewond. Volgens een woordvoerder van Keolis liepen de boa’s met name schrammen en blauwe plekken op. Ze zijn heel erg geschrokken van het incident. Keolis heeft aangifte gedaan.

De politie meldde op Twitter dat tien verdachten na een zoektocht in de wijk zijn aangehouden voor het gepleegde geweld. Ook zouden omstanders de mishandeling hebben gefilmd. Deze mensen worden gevraagd zich te melden bij de politie.

Het is de tweede keer dit jaar dat er op station Zwolle Stadshagen geweld gebruikt wordt tegen personeel van Keolis. Op 18 februari werd een 27-jarige man uit Kampen aangehouden vanwege de mishandeling van een boa van Keolis, de avond ervoor. Een dag later werd ook een 35-jarige Kampenaar aangehouden voor hetzelfde incident.

18 mei Opnieuw een conflict en aanhoudingen

Vier mensen werden op dinsdagavond 18 mei aangehouden op station Zwolle, nadat er onenigheid was ontstaan in de trein tussen hen en medewerkers van Keolis. Het conflict ontstond omdat de mannen zonder geldig vervoersbewijs reisden en zich niet aan de coronaregels hielden. 

Het incident gebeurde in de trein van Kampen naar Zwolle. Een groep van negen mensen reisde zonder een geldig vervoersbewijs en kregen een boete. Daar waren vier mannen het niet mee eens. Ze  begonnen vervelend te doen en dus schakelden de medewerkers van Keolis de politie in.Toen de mannen de trein uit kwamen, stond er al versterking klaar. De situatie liep daarop uit de hand en de mannen keerden zich verbaal tegen de medewerkers. Daarop sloeg de politie ze al snel in de boeien. 

Voor het incident werd ook een ambulance opgeroepen, omdat één van de arrestanten zich bewusteloos voordeed. De hulp van de ambulancemedewerkers was uiteindelijk niet nodig. 

Volgens een woordvoerster van Keolis is het toeval dat beide incidenten zo kort na elkaar plaatsvonden. "Onze medewerkers leren om de-escalerend op te treden. Dit is een uitzondering", zegt woordvoerster Lotte Hendriksen.

De camerabeelden in de trein zijn  na beide incidenten veilig gesteld en de politie roept mensen op die één en ander gefilmd hebben, deze beelden af te staan. Gedeputeerde Boerman stelt ook een onderzoek in, mede na de vraag van Keolis voor meer beveiliging in de treinen.                                                                                                                                                                                                                                                        

Bron TV-Oost

  • Geplaatst op: donderdag, 03 juni 2021
  • Bijgewerkt op: donderdag, 03 juni 2021

Kasper Haar

Grote kenner van de geschiedenis van het Kamperlijntje is de in Kampen woonachtige Kasper Haar.


 Lees hier verder...

HanzelijnHome

Hanzelijn

Op donderdag 6 december 2012 werd de Hanzelijn door Koningin Beatrix geopend en daarmee ook station Kampen Zuid.


Lees hier verder...

GAKklein

Stadsarchief Kampen

Initiator van de vernieuwde website van Het Kamperlijntje is het Stadsarchief Kampen.


 Lees hier verder...