De grond onder het Kamperlijntje?

Er was gewoon niemand die eraan dacht. De Stentor

In De Stentor van 26 mei 2018 werd in een 2 pagina’s groot artikel ruim aandacht besteed aan de grond onder het Kamperlijntje. Deze is te slap is om 140 km/h te kunnen rijden, wat nodig is voor een stop bij het nieuwe, nog steeds niet in gebruik genomen station Zwolle Stadshagen.

ProRail begon er niet over, de opdrachtgevers dachten er niet aan en de aannemer voerde het werk zonder vragen uit. Aan grondversteviging werd niet gedaan, dit is de bizarre conclusie bij de miljoenenblunder rond de Kamperlijn. Alle deskundigen op dit gebied houden hun kaken stijf op elkaar aangezien ProRail hun grootste opdrachtgever is. Amateurhistoricus en Kamperlijntje-deskundige Kasper Haar stond in 2017 hoofdschuddend bij de werkzaamheden te kijken: "Ze schepten alles eraf en legden gewoon alles weer op de kale grond. Zonder verdere versteviging. In het dieseltijdperk van het Kamperlijntje was de rit al zo instabiel als wat. In de slappe bodem van de Mastenbroekerpolder ging het dieseltje schuddebuiken. In de asbakkentijd begonnen de dekseltjes te klepperen. Machinisten beweerden dat ze meer naast dan tussen de rails zaten. In Kampen riepen ze op de marktdag: je moet vaten met melk twee keer heen en weer sturen met het Kamperlijntje, dan komt het er als boter uit."

Hoe dan ook de rekening gaat naar NV Nederland, naar de belastingbetaler, want dit blunderspel wordt gespeeld met publiek geld. Vrijdag 1 juni zal ProRail bekend maken welke maatregelen op korte en lange termijn nodig zijn om station Zwolle Stadshagen toch te kunnen openen.

  • Geplaatst op: maandag, 28 mei 2018
  • Bijgewerkt op: maandag, 28 mei 2018

Kasper Haar

Grote kenner van de geschiedenis van het Kamperlijntje is de in Kampen woonachtige Kasper Haar.


 Lees hier verder...

HanzelijnHome

Hanzelijn

Op donderdag 6 december 2012 werd de Hanzelijn door Koningin Beatrix geopend en daarmee ook station Kampen Zuid.


Lees hier verder...

GAKklein

Stadsarchief Kampen

Initiator van de vernieuwde website van Het Kamperlijntje is het Stadsarchief Kampen.


 Lees hier verder...