Kamperlijntje volgend jaar compleet op de schop

De Stentor

De spoorlijn mag kort zijn, de klus is bijzonder: het Kamperlijntje wordt volgend jaar in twaalf weken compleet vernieuwd.

Het Kamperlijntje is één van de laatste spoorlijnen in Overijssel waar nog met dieseltreinen gereden wordt.  Het is een rechttoe rechtaan verbinding tussen Zwolle en Kampen, om het half uur. Hier rijden de treinen nog volgens het spoorboekje. De provincie Overijssel besloot een aantal jaren geleden, nadat er tot twee keer toe vergeefs gezocht was naar de mogelijkheid voor het opzetten van een tramverbinding tussen Zwolle en Kampen, dat er een elektrische trein moest gaan rijden op het Kamperlijntje. Die zijn schoner en goedkoper dat de tot nu toe gebruikte diesels. Bij de gemeente Zwolle stond een station in Stadshagen en een tunnel bij de Belvédèrelaan op het wensenlijstje en bij de gemeente Kampen een nieuw voorplein bij het NS-station. Intussen wilde spoorbeheerder ProRail het spoor een complete opknapbeurt geven.

“Wij hebben met opzet gewacht met het vernieuwen van het spoor, totdat alles definitief rond was”, legt Geert-Jan Scholte van ProRail uit. “Wij zitten nu op de uiterste houdbaarheidsdatum, wij hebben het spoor met de nodige levensduur verlengende maatregelen in bedrijf weten te houden, maar dat houdt een keer op.” In de zomer van 2017 zullen 12 weken lang er geen treinen rijden op het Kamperlijntje. In die drie maanden moet er veel gebeuren. Het complete traject gaat op de schop, spoorstaven, dwarsliggers en ballast worden vernieuwd en er wordt een bovenleiding geplaatst. Verder wordt de overweg in de Veerallee aangepast. De spoorbrug over de Blaloweg wordt verhoogd, dus straks geen problemen meer met te hoge vrachtwagens. Het spoor onder de Hasselterweg door wordt verdiept, om voldoende ruimte te krijgen voor de bovenleiding. Vanwege gemeentelijke kostenbesparingen is het huidige viaduct gewoon te laag aangelegd. “Hierdoor worden wij met extra kosten geconfronteerd. Hoe die verdeeld gaan worden, moeten we nog zien. We kiezen wat het efficiëntste is. Het blijft toch belastinggeld’, aldus projectmanager Reno Voogdgeert van ProRail.

Het spoor bij Kampen wordt straks iets teruggelegd, waardoor ter plaatse ruimte ontstaat voor een plein dat uitkijkt op de IJssel. Ook wordt het perron verbreed. Oude zijsporen verdwijnen.

De nieuwe elektrische trein is sneller dan de oude diesel, maar de reistijd tussen Zwolle en Kampen blijft gelijk aan die van nu: er moet gestopt worden bij station Zwolle Stadshagen. In Zwolle blijft 100 km/h de maximum snelheid omwille van het geluid, daar buiten gaat het crescendo naar 140. Trouwens wat herrie betreft, de oude houten dwarsliggers worden vervangen door betonnen exemplaren, dat rijdt stiller.

De burgemeester van Kampen, Bort Koelewijn, probeert de startdatum wat naar achteren te schuiven in verband met de Internationale Hanzedagen die van 15 – 18 juni in Kampen gehouden worden, waar duizenden bezoekers worden verwacht. In die periode zouden dan geen treinen rijden, maar bussen tussen Zwolle en Kampen, wat ongunstiger is. Maar zoals het nu naar uitziet maakt zijn verzoek weinig kans door de strakke planning waar de gemeente Kampen zelf bij gezeten heeft.

Tijdlijn:

  • Juli 2015: Definitieve gunning werkzaamheden
  • Tweede helft 2015: Ontwerp werkzaamheden
  • Eerste helft 2016: Voorbereidende werkzaamheden
  • Juni 2017: Eerste elektrische trein van Syntus wordt getest
  • 5 juni – 27 augustus 2017: Geen treinen tussen Zwolle en Kampen
  • 1 november – 9 december 2017: Testritten door Syntus
  • 10 december 2017: Start elektrische dienst

 Feiten en cijfers:

  • 45.000 ton oude ballast (spoorgrind) afvoeren
  • 35.000 ton nieuwe ballast aanvoeren
  • 26.000 meter spoorstaven leggen
  • 30.000 dwarsliggers leggen
  • 200 stuks bovenportalen plus bovenleiding
  • Aanpassing station Kampen (m.n. perron en opbreken oude sporen)
  • Bouw nieuw station Zwolle bij Stadshagen
  • Kleine aanpassingen op station Zwolle
  • Geplaatst op: donderdag, 14 juli 2016
  • Bijgewerkt op: donderdag, 19 januari 2017

Kasper Haar

Grote kenner van de geschiedenis van het Kamperlijntje is de in Kampen woonachtige Kasper Haar.


 Lees hier verder...

HanzelijnHome

Hanzelijn

Op donderdag 6 december 2012 werd de Hanzelijn door Koningin Beatrix geopend en daarmee ook station Kampen Zuid.


Lees hier verder...

GAKklein

Stadsarchief Kampen

Initiator van de vernieuwde website van Het Kamperlijntje is het Stadsarchief Kampen.


 Lees hier verder...