Weerstand tegen bovenleiding Kamperlijntje

De Stentor

Er zijn zorgen over de toekomstige elektrificatie van het Kamperlijntje met behulp van een bovenleiding. De Advies en Initiatiefraad Nationaal landschap IJsseldelta schrijft dat in een brief aan de gemeenteraad van Kampen. De bovenleiding zou de weidsheid van het landschap, één van de kernkwaliteiten van het Nationaal Landschap IJsseldelta, kunnen verstoren.


Horizonvervuilende bovenleiding

Het Kamperlijntje wordt geëlektrificeerd zodat er over enkele jaren via een station in Stadshagen gereden kan worden. Daardoor kunnen de treinen sneller, stiller en schoner langs Stadshagen en door het landschap rijden. Maar door de komst van bovenleidingen kan het ook horizonvervuiling opleveren. Die angst is ook in ‘s Heerenbroek groot, zo blijkt uit de brief aan de gemeenteraad van Kampen.

Ondergronds aanleggen
Het Nationaal Landschap IJsseldelta juicht de komst van een stillere en schone treinverbinding wel toe, maar zou graag willen dat een deel van de spanningsleidingen ondergronds worden aangelegd om te voorkomen dat het weidse landschap bij onder meer ‘s Heerenbroek – net onder de rook van Stadshagen – wordt verpest.

Aanleggen kosteneffectief
Volgens de brief zijn er in de grond bij ‘s-Heerenbroek al voorbereidingen gedaan om een dergelijke ondergrondse hoogspanningslijn kosteneffectief aan te leggen. De brief is ook verstuurd naar de Provinciale Staten.

Bron Stadshagennieuws.nl 

Reactie: Vanaf 1865 tot in de jaren vijftig vorige eeuw hebben langs de spoorlijn telegraafpalen gestaan, wat verstoring van landschap betreft praktisch gelijk is aan een halve bovenleiding. Niemand stoorde zich er destijds aan. De geschiedenis herhaalt zich alleen maar. Kasper Haar

  • Geplaatst op: dinsdag, 01 april 2014
  • Bijgewerkt op: zaterdag, 22 augustus 2015

Kasper Haar

Grote kenner van de geschiedenis van het Kamperlijntje is de in Kampen woonachtige Kasper Haar.


 Lees hier verder...

HanzelijnHome

Hanzelijn

Op donderdag 6 december 2012 werd de Hanzelijn door Koningin Beatrix geopend en daarmee ook station Kampen Zuid.


Lees hier verder...

GAKklein

Stadsarchief Kampen

Initiator van de vernieuwde website van Het Kamperlijntje is het Stadsarchief Kampen.


 Lees hier verder...