Foto van de Maand
Foto van de Maand Mei

Foto van de Maand Mei

IJsselmuiden ca. 1985, twee onbekende rode DE2 stellen vertrekken richting Zwolle (coll. K. Haar)
  • Foto van de Maand Mei
  • Foto van de Maand Mei

    IJsselmuiden ca. 1985, twee onbekende rode DE2 stellen vertrekken richting Zwolle (coll. K. Haar)
  • Foto van de Maand Mei

Het station in feesttooi

Het station in feesttooi ter gelegenheid van het eeuwfeest der N.S.

Op 20 september 1939 was het 100 jaar geleden dat de eerste trein reed tussen Amsterdam en Haarlem. Dit was de aanleiding voor een eeuwfeest waarvoor station Kampen feestelijk versierd door het personeel: Het Kamper Nieuwsblad vermeld hierover het volgende:

Slingers van sparrengroen en bloemen in kleur die onze nationale eenheid symboliseren , begroeten vandaag den reiziger voor wie het spoorstation Kampen beginpunt van zijn tocht is. Ook in de vestibule, in de wachtkamer en op het perron vindt hij groene en bloeiende planten. En het personeel heeft zichzelf ook in het meer intiem samenzijn binnen de muren van het bureau, door het vullen van vazen met bloemen , de sfeer van een feestelijken dag bereid.

De Fa. Brinkman aan wie men de versiering heeft opgedragen, is erin geslaagd een prettigen aanblik te geven aan het station. Vooral de entree doet prettig aan, speciaal bij avond als het licht aan is, binnen brandt deze dagen één extra lamp!

Zelfs het stootblok aan de voorzijde van het perron heeft men door het aanbrengen van groote groene takken het aanzien van een bloeiend heuveltje gegeven.

Men weet wat aanleiding is tot dezen tooi: De Nederlandsche Spoorwegen bestaan 100 jaar. Aardig is het te weten dat het personeel van het station te Kampen de versiering  vrijwel geheel uit eigen middelen heeft tot stand doen komen, terwijl toch de dag voor deze menschen een teleurstelling mee brengt. Immers de bedoeling was oorspronkelijk, dat in het centrale punt der spoorwegen, Utrecht, , toch het personeel uit het gehele land een feestelijken dag zou hebben. Een revue zou er zijn  en een tocht in de A.T.O. bussen. Door den uitgebroken oorlog moest dit plan overgaan, maar men heeft blijkens de aanblik die het station biedt, zich over die teleurstelling geheel kunnen heenzetten. Het personeel is zichtbaar trotsch op zijn planten en bloemen en zal, mede dankzij een klein douceurtje dat de Hoofdadministratie heeft uitgereikt, tocht een feestelijken dag hebben. Ieder heeft op Uniformjas of kiel, een rood-wit-blauw strikje met het N.S.insigne: Men heeft met het feest een collectie gecombineerd  voor T.B.C. bestrijding  onder het Spoorwegpersoneel.

  • Geplaatst op: maandag, 04 maart 2024
  • Bijgewerkt op: maandag, 04 maart 2024

Digitale Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan nu aan voor de NIEUWSBRIEF.
captcha 

Recent gewijzigde artikelen

Onhebbelijke reizigers

Ergernis op het Kamperlijntje

Aan de slag met omgeving station

Kasper Haar

Grote kenner van de geschiedenis van het Kamperlijntje is de in Kampen woonachtige Kasper Haar.


 Lees hier verder...

HanzelijnHome

Hanzelijn

Op donderdag 6 december 2012 werd de Hanzelijn door Koningin Beatrix geopend en daarmee ook station Kampen Zuid.


Lees hier verder...

GAKklein

Stadsarchief Kampen

Initiator van de vernieuwde website van Het Kamperlijntje is het Stadsarchief Kampen.


 Lees hier verder...