Foto van de Maand
Foto van de Maand Mei

Foto van de Maand Mei

IJsselmuiden ca. 1985, twee onbekende rode DE2 stellen vertrekken richting Zwolle (coll. K. Haar)
 • Foto van de Maand Mei
 • Foto van de Maand Mei

  IJsselmuiden ca. 1985, twee onbekende rode DE2 stellen vertrekken richting Zwolle (coll. K. Haar)
 • Foto van de Maand Mei

Kamper Kogge in het station?

In eerste instantie zou de Kamper gemeenteraad op 13 juli een besluit nemen over het wel of niet terughalen van de Kamper kogge, na de conservering in 2024, maar dit besluit is voor de zoveelste keer uitgesteld tot na de vakantie. Hierbij heeft men de volgende keuzes:

 1. op het Van Heutzplein tegenover de Stadskazerne
 2. op de Koggewerf
 3. in en naast de voormalige goederenloods van het Kamper station
 4. boot- in-boot
 5. de Kogge niet in Kampen plaatsen

Op het Van Heutzplein valt zo goed als zeker af gezien de extra kosten die dit met zich meebrengt omdat de Kogge dan buitendijks  komt te liggen en hiervoor extra aanpassingen, dus extra kosten,  gemaakt moeten worden. Bovendien zullen bezwaarschriften ingediend worden door de bewoners van dit deel van de Oudestraat bij de Stadskazerne die dan hun vrij uitzicht kwijt raken. Deze bezwaarprocedures kunnen jaren duren en nog is het de vraag of hiervoor toestemming wordt gegeven.

Op de Koggewerf brengt ook problemen met zich mee omdat dan de oude voormalige veermanswoningen gesloopt moeten worden en de hele werf opnieuw ingericht moeten worden, waartegen bezwaren bestaan.  Ook is er een reële  kans dat de ondergrond eerst gesaneerd moet worden aangezien hier vroeger onderdelen van een oude gasfabriek hebben gestaan. Bovendien vreest de buurt Brunnepe voor overlast door parkeerproblemen.

De nieuwe boot-in-boot optie is ook niet zo gemakkelijk te realiseren aangezien de kogge ca. 7.30 breed is en er voldoende ruimte rondom zal moeten zijn om te kunnen bezichtigen, hoe groot en breed moet de boot dan niet worden en waar leg je de boot bij de koggewerf aan? Waarschijnlijk zal de kogge dan ook trillingsvrij moeten worden opgehangen om schade te voorkomen veroorzaakt worden door trillingen van golfslag.

De plaatsing bij het station aan de voormalige goederenloods heeft als voordelen dat het gebouw zelf nauwelijks wordt aangetast en er nauwelijks bezwaarschriften van omwonenden te verwachten zijn. Bovendien wordt dit jaar nog gestart met de herinrichting van het terrein van de voormalige afgebrande  Buitenwacht (oorspronkelijk Buiten Sociëteit) met 320 parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling, waardoor deze locatie goed te bereiken is, sowieso met de trein en bus. Vanaf het station heeft men bovendien uitzicht op het prachtige IJsselfront, ontstaan tijdens het rijke Hanzeverleden van Kampen door de handel met gebruikmaking van de kogges in de middeleeuwen. Onder het spoor en perron liggen bovendien nog de restanten van de oude Kampersluis, oorspronkelijk aangelegd in 1381(zie Historie/Kamperschutsluis), die de verbinding verzorgde tussen de IJssel  en het achterland, namelijk de oudste polder van Nederland, polder Mastenbroek, tevens vertrekpunt van trekschuiten richting Hasselt en Zwolle.  Een paar impressiefoto’s van optie 3 geven een indruk hoe e.e.a. in en bij het station eruit zal komen te zien bij deze keuze (klik op foto).

Kan en wil men geen keuze maken, dat zal de nuloptie de enige oplossing zijn, wat inhoudt dat de IJsselkogge niet naar Kampen terugkomt en elders onderdak zal krijgen.

 • Geplaatst op: dinsdag, 23 mei 2023
 • Bijgewerkt op: dinsdag, 27 juni 2023

Digitale Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan nu aan voor de NIEUWSBRIEF.
captcha 

Recent gewijzigde artikelen

Onhebbelijke reizigers

Ergernis op het Kamperlijntje

Aan de slag met omgeving station

Kasper Haar

Grote kenner van de geschiedenis van het Kamperlijntje is de in Kampen woonachtige Kasper Haar.


 Lees hier verder...

HanzelijnHome

Hanzelijn

Op donderdag 6 december 2012 werd de Hanzelijn door Koningin Beatrix geopend en daarmee ook station Kampen Zuid.


Lees hier verder...

GAKklein

Stadsarchief Kampen

Initiator van de vernieuwde website van Het Kamperlijntje is het Stadsarchief Kampen.


 Lees hier verder...